Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

Διαμορφώνοντας το GitHub για αρχάριους

Διαμορφώνοντας το GitHub για αρχάριους

Αναρωτιέστε πώς να συνεισφέρετε στην ανάπτυξη του Joomla; Τότε θα πρέπει να μάθετε για κάτι που ονομάζεται GitHub.

Αν ξέρετε για τι μιλάμε…

Εάν είστε ήδη συνεργάτης ή προγραμματιστής λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, αυτό το άρθρο πιθανόν να μην έχει μεγάλη αξία για σας. Θα έχετε ήδη περάσει πολλά χρόνια δουλεύοντας σε forks και branches, διαβάζοντας προσεκτικά τον κώδικα και δοκιμάζοντας τις δημιουργίες σας χρησιμοποιώντας το Git, διαμορφώνοντας το Joomla Project και παρακολουθώντας τις προσθήκες σας να γίνονται αιτήματα, τα οποία με τη σειρά τους ενσωματώνονται, ώστε να βελτιώσουν το πολυβραβευμένο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα, που προτιμούν οι αναγνώστες του Joomla Community Magazine (JCM).

Έτσι, θα ήταν πολύ καλό να ακούσουμε από εσάς για το πώς χρησιμοποιείτε το GitHub και το Git, καθώς ξεκινούμε μια σειρά από σεμινάρια και άρθρα, με σκοπό να προσελκύσουμε συνεργάτες και εθελοντές του Joomla. Αφήστε ένα σχόλιο ή επικοινωνήστε με τον συντάκτη (λεπτομέρειες παρακάτω).

Αν όχι…

Μεγάλο μέρος της παραπάνω παραγράφου αποτελεί μια θαμπή ορολογία.

Από πού να ξεκινήσετε; Α, σωστά, μ’ αυτό καταπιάνεται τούτο το άρθρο, οπότε μαζί σας θα μάθω και εγώ ως αρχάριος στο GitHub. Και μην ανησυχείτε - υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθετε, οπότε όλο τούτο θα διαρκέσει αρκετά τεύχη του JCM. Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο θέλετε περισσότερες πληροφορίες, ενημερώστε μας στα σχόλια.

Σε αυτήν την εισαγωγή, δεν πρόκειται καν να αναφερθούμε στη διαμόρφωση του GitHub ώστε να συνεισφέρουμε στο Joomla… απλώς θα σας ενημερώσουμε για τα βασικά.

Αν, παρόλα αυτά, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε, υπάρχουν αναφορές με links στο τέλος του άρθρου, που θα σας βοηθήσουν στην αρχή, όσο εμείς σχεδιάζουμε το επόμενο άρθρο της σειράς.

Απόδοση στα ελληνικά με βάση το άρθρο του Patrick Jackson στο Joomla! Community Magazine με τίτλο "Getting GitHub set up for newbies

Αρχικά, ας δούμε τι είναι το GitHub.

"Το GitHub είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι δημιουργούν λογισμικό"

Το GitHub είναι ένα τεράστιο οικοσύστημα. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο λογισμικό ανοιχτού κώδικα την τελευταία δεκαετία, κατά πάσα πιθανότητα αυτό διαθέτει ένα αποθετήριο στο GitHub. Το GitHub ξεκίνησε το 2007 και χρησιμοποιείται από περισσότερους από 50 εκατομμύρια προγραμματιστές σε παγκόσμιο επίπεδο, που εργάζονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια αποθετήρια1.

Αποθετήριο είναι το όνομα του χώρου στο GitHub, όπου ζει ένα έργο. Μπορείτε να έχετε το δικό σας έργο με το δικό του αποθετήριο, ή μπορείτε να παρακολουθείτε τα έργα και τα αποθετήρια άλλων προγραμματιστών. Τα μεγάλα έργα, όπως το Joomla, μπορεί να διαθέτουν πολλά αποθετήρια, στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε και να συνεισφέρετε, ή απλώς να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις στα ζητήματα που εξετάζονται.

Με αυτή την έννοια, το GitHub είναι κατά κάποιο τρόπο ένα κοινωνικό δίκτυο για προγραμματιστές - μοιάζει λίγο με μια ομάδα Facebook ή LinkedIn, και βλέπετε τι νέα έχει το έργο, παρακολουθώντας τις ενημερώσεις στον κώδικά του. Αν στη συνέχεια προσθέσετε τη διαχείριση του έργου, βλέπετε γρήγορα πώς αναπτύσσεται το λογισμικό όταν οι χρήστες αναφέρουν ζητήματα, πώς οι προγραμματιστές ενημερώνουν τον κώδικα για να επιλύσουν τα προβλήματα, και πώς ο νέος κώδικας ενσωματώνεται στον βασικό κώδικα για τη βελτίωση του έργου.

Το Joomla έχει στηθεί στο GitHub ως οργανισμός, ο οποίος επιτρέπει την κεντρική διαχείριση του έργου, ενώ άλλες ενότητες του έργου, συμπεριλαμβανομένου του Joomla Community Magazine, έχουν το δικό τους αποθετήριο, για δουλειά στις διάφορες ενότητες του joomla.org. Αυτή τη στιγμή, το Joomla διαθέτει δεκάδες αποθετήρια για διαφορετικά τμήματα του έργου.

Με έναν λογαριασμό GitHub, μπορείτε να παρακολουθήσετε και να συνεισφέρετε στο αποθετήριο joomla-cms. Σε επίπεδο οργανισμού, μπορείτε να γίνετε Εθελοντής και, ως μέρος της διαδικασίας ένταξής σας, θα προσκληθείτε να συμμετάσχετε στο Joomla Project στο GitHub (φροντίστε να εγγραφείτε πρώτα στο GitHub) και, στη συνέχεια, θα μπορείτε να συνεισφέρετε στα διάφορα ομαδικά αποθετήρια.

Εγγραφείτε στο github.com και ως αφετηρία ακολουθήστε το αποθετήριο Joomla-cms.

Μάθετε περισσότερα για τις τρέχουσες ευκαιρίες να γίνετε Εθελοντής Joomla στο volunteers.joomla.org.

Hello World…

Το GitHub έχει το δικό του γλωσσάρι όρων, που περιγράφουν ό,τι κάνετε στο GitHub. Ο ταχύτερος τρόπος να μάθετε ένα μέρος της ορολογίας, όπως αποθετήρια, κλάδους, commits και αιτήματα, είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο διάβασμα των Οδηγών GitHub. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να διαβάσετε το άρθρο Η κατανόηση της ροής του GitHub, που καλύπτει τις βασικές έννοιες της εργασίας στο GitHub και, στη συνέχεια, μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνοι σας στη δραστηριότητα GitHub Hello World.

Μέχρι τώρα καλύψαμε κάποια από τα βασικά, ενώ οι Οδηγοί GitHub σας καθοδηγούν σε μια σειρά από άλλες έννοιες στο GitHub. Για όσους από εσάς είστε περισσότερο οπτικοί μαθητές, το GitHub διαθέτει κανάλι στο Youtube, GitHub Training & Guides, με πολλά βίντεο και μια σειρά από λίστες, που εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς μάθησης.

GitHub έναντι του Git

Ένα πράγμα που μπορεί να μπερδέψει τους αρχάριους είναι η διαφορά μεταξύ του GitHub και του Git.

Το Git είναι ένα σύστημα ελέγχου διανεμημένης έκδοσης. Είναι ένα σύστημα που καταγράφει αλλαγές σε αρχεία και διατηρεί αυτές τις αλλαγές σε ένα αρχείο ιστορικού. Μπορείτε πάντα να ανατρέξετε σε μια παλαιότερη έκδοση του κώδικά σας και να επαναφέρετε τις αλλαγές, αν θέλετε. Χάρη στο αρχείο ιστορικού, το Git είναι πολύ χρήσιμο όταν συνεργάζεστε με πολλά άτομα στο ίδιο έργο.

Το GitHub είναι μία από τις πολλές υπηρεσίες cloud, που ειδικεύονται στη φιλοξενία αποθετηρίων Git, καθώς και στην παροχή εργαλείων για λειτουργίες όπως ιχνηλάτηση ζητημάτων, συνεργασία και διαχείριση έργου. Το GitHub είναι η υπηρεσία που χρησιμοποιείται από το Joomla Project και εκατομμύρια άλλους. Έτσι, τα άρθρα μας θα επικεντρωθούν στο πώς να κάνουμε πράγματα με το Git και το GitHub, σε αντίθεση με υπηρεσίες όπως το BitBucket ή το GitLab. Το GitHub δεν θα υπήρχε χωρίς το Git.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το GitHub για να εκτελέσετε μια σειρά από λειτουργίες Git, αλλά για να το αξιοποιήσετε πραγματικά, πρέπει να διαμορφώσετε το Git τοπικά στον υπολογιστή σας. Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε και ένα περιβάλλον δοκιμών, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε τον κώδικά σας καθώς προχωράτε και, στη συνέχεια, όταν τελειώσετε, να δημιουργήσετε ένα Αίτημα, ώστε να ενσωματώσετε τη λύση στον κύριο κλάδο του έργου, εάν η λύση σας γίνει αποδεκτή.

Την επόμενη φορά, έχουμε ένα σεμινάριο σχετικά με τη διαμόρφωση του Git και ενός δοκιμαστικού περιβάλλοντος, καθώς και πώς να συνεισφέρετε σε ένα αποθετήριο… ίσως ακόμη και στο ίδιο το Joomla CMS.

Links

Έγγραφα Joomla για τη χρήση του GitHub:

GitHub

1  Τα στοιχεία για το GitHub είναι από τον Αύγουστο 2019

 

Θέλεις να συμμετάσχεις πιο ενεργά στην ελληνική κοινότητα του Joomla; Επικοινώνησε μαζί μας.

profile icon
Μαρία Μπώχερτ

Χρησιμοποιώ το Joomla! από πριν να είναι Joomla!, από τότε που ήταν mambo - κάπου 18 χρόνια. Οπαδός του open source, με βοηθάει πάντοτε να κάνω το επόμενο βήμα. Τα σκυλιά μου, το διάβασμα και η μουσική είναι η άλλη μισή ζωή μου.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας