Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

banner που αναγράφει "Joomla4 feature, τα νέα πολυμέσα"

Joomla 4: Ο νέος Media Manager

Ο Media Manager ήταν ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που αναβαθμίστηκαν και ενσωματώθηκαν στο Joomla 4, στο στάδιο Alpha. Δείτε παρακάτω τι έχει βελτιωθεί:

Απόδοση στα ελληνικά με βάση το άρθρο του Patrick Jackson στο Joomla! Community Magazine με τίτλο "Joomla 4: The new Media Manager


Θα εξομολογηθώ κάτι

Ενώ χρησιμοποιώ το Joomla εδώ και πολύ καιρό, ποτέ δεν μου άρεσε πραγματικά ούτε χρησιμοποίησα τη βασική διαχείριση πολυμέσων. Έπρεπε να μπεις και να διαγράψεις αρχεία πριν μπορέσεις να διαγράψεις φακέλους και εκτός από τη μεταφόρτωση αρχείων, δεν έκανε και πολλά άλλα πράγματα. Εγκαθιστώ και χρησιμοποιώ τον JCE εδώ και μιά δεκαετία. Θεωρώ ότι είναι καλύτερος και βέβαια μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Ακόμη, νομίζω ότι έκανα λάθος σε μιά ερώτηση, στις εξετάσεις για να γίνω Πιστοποιημένος Διαχειριστής Joomla, διότι την απάντησα με βάση το Joomla 1.5, που ήταν η τελευταία φορά που κοίταξα το core του Media Manager!

Ο Media Manager έχει εξελιχθεί

Γράφοντας κάποια άρθρα για τις νέες δυνατότητες του Joomla 4 τους τελευταίους μήνες, ο Media Manager τράβηξε το ενδιαφέρον μου. Eνώ κάνοντας μεγαλύτερη ανάλυση για το παρόν άρθρο, είμαι βέβαιος ότι το έργο της ομάδας του νέου Media Manager, θα ανταμείψει και με το παραπάνω τους χρήστες του Joomla 4.

Οι βασικές βελτιώσεις είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τους χρήστες παλαιότερων εκδόσεων Media Manager πιο χαρούμενους και θα προσφέρουν μια συνολική λύση, την οποία θα υιοθετήσω με χαρά όταν κυκλοφορήσει σύντομα το Joomla 4.

Βασικά χαρακτηριστικά

Ακολουθεί μια γρήγορη περιήγηση, δίνοντας έμφαση σε πολλές νέες δυνατότητες:
 

Υποστήριξη μεταφοράς και απόθεσης (drag & drop)

Για να μεταφορτώσετε αρχεία τώρα, αρκεί να πάτε στο φάκελο που θέλετε να τα ανεβάσετε και στη συνέχεια, να μεταφέρετε και να αποθέσετε τα αρχεία σας απευθείας στον Media Manager.

drag and drop support gif

 

Εργαλεία επεξεργασίας εικόνας - περικοπή, αλλαγή μεγέθους, περιστροφή

Τώρα μπορείτε να τροποποιήσετε τις εικόνες σας απευθείας στον Media Manager, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία επεξεργασίας εικόνας. Προς το παρόν μπορείτε να περικόψετε, να αλλάξετε το μέγεθος ή να περιστρέψετε εικόνες.

editing tools in joomla 4
 

Διαχείριση αρχείων

Η διαχείριση αρχείων στο νέο Media Manager έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι παρακάτω δυνατότητες δεν υπήρχαν στο core της Διαχείρισης Πολυμέσων στο Joomla 3 και είναι ένας από τους λόγους που πολλοί χρήστες είχαν στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις:

 • Μπορείτε να μετονομάσετε αρχεία
 • Μπορείτε να διαγράψετε ένα φάκελο ακόμα κι αν δεν είναι αδειανός, ενώ πριν έπρεπε πρώτα να διαγράψετε τα αρχεία του.
 • Μπορείτε να κάνετε Shift-κλικ για να επιλέξετε και στη συνέχεια να διαγράψετε ταυτόχρονα πολλά αρχεία / φακέλους
 • Μπορείτε να αποκτήσετε το link προς το αρχείο για κοινοποίηση ή για χρήση στο περιεχόμενό σας μέσα από τον Media Manager
 • Μπορείτε να κατεβάσετε αντικείμενα μέσα από τον Media Manager στον υπολογιστή σας
   

gif διαχείρισης αρχείων στο joomla 4


 
Προβολή ιδιοτήτων εικόνας

Στον Media Manager μπορείτε τώρα να ενεργοποιήσετε μια πλαϊνή μπάρα ιδιοτήτων, όπου εμφανίζονται περισσότερες πληροφορίες για το αρχείο, όπως οι ημερομηνίες δημιουργίας και τροποποίησης, οι διαστάσεις, το μέγεθος του αρχείου και ο τύπος MIME.

Μπορείτε επίσης να εναλλάσετε την προβολή της μικρογραφίας με τη λίστα λεπτομερειών, όπου υπάρχουν και οι πληροφορίες αρχείου, που είναι χρήσιμες όταν πρόκειται να βελτιστοποιήσετε το site σας και θέλετε να δείτε σε μεγάλο μέγεθος τις εικόνες, που ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε.

gif προβολής ιδιοτήτων εικόνας

 
Επεκτείνοντας τον Media Manager

Πρόσθετα Συστήματος Αρχείων (Filesystem plugins)

Μία από τις νέες δυνατότητες, που θα βελτιώσουν ό,τι κάνετε με τον Media Manager, είναι η νέα ομάδα πρόσθετων του Filesystem.

Η ομάδα Filesystem επιτρέπει την ανάπτυξη ενός νέου σετ πρόσθετων, που συνεργάζονται με τον Media Manager. Η έκδοση Joomla 4 Beta περιλαμβάνει προς το παρόν μόνο ένα αρχικό Filesystem – το Τοπικό πρόσθετο (Local). Η ομάδα πρόσθετων Filesystem θα επιτρέψει τη δημιουργία επεκτάσεων, χάρη στις οποίες θα μπορείτε να:

 • Συνδεθείτε με εξωτερικά συστήματα αρχείων όπως τα Amazon S3, Dropbox, OneDrive ή Google Drive
 • Δημιουργήσετε επιπλέον πρόσθετα για βελτιστοποίηση και χειρισμό εικόνας
 • Δημιουργήσετε πρόσθετα για την προεπισκόπηση προσαρμοσμένων τύπων αρχείων μέσα από τον διαχειριστή αρχείων

Καθώς και άλλα πρόσθετα με μόνο περιορισμό τη φαντασία των προγραμματιστών.
 

Μελλοντικά χαρακτηριστικά

Στο μέλλον, ο Media Manager του Joomla μπορεί να βελτιωθεί, ώστε να διαθέτει επίσης βασικά χαρακτηριστικά, όπως:

 • Λειτουργία αποκοπής και επικόλλησης, για να μπορείτε να μετακινείτε εικόνες στο σύστημα αρχείων
 • Εργαλεία βελτιστοποίησης εικόνας, που εφαρμόζουν εργαλεία συμπίεσης για ελαχιστοποίηση εικόνων κατά τη μεταφόρτωση, δημιουργία μικρογραφιών ή αυτόματη δημιουργία srcsets για responsive εικόνες.
 • Βελτίωση του Media Manager, ώστε να ενσωματώσει το ACL και τις δομές φακέλων Χρήστη
 • Δημιουργία προηγμένης διαχείρισης βάσης δεδομένων για εικόνες, ώστε να επιτρέπεται η ρύθμιση πληροφοριών, όπως τα μεταδεδομένα εικόνας, μέσα από τον Media Manager.

 
Γνωρίζετε το Vue.js;

Αυτές οι μελλοντικές δυνατότητες, που έχουν προγραμματιστεί για το νέο Media Manager, θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου (πιθανόν στο Joomla 4.1 ή 4.2). Εντούτοις, προς το παρόν η ομάδα δεν διαθέτει ένα βασικό σετ δεξιοτήτων.

Εάν είστε προγραμματιστής με εμπειρία στο Vue.js, την βιβλιοθήκη javascript, πάνω στην οποία έχει δημιουργηθεί ο Media Manager, σας χρειαζόμαστε. Αν σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://volunteers.joomla.org/help-wanted και δείτε το «“Joomla! Enhancement Development Team“ positions».

 

Ενδιαφέρεστε να συνεισφέρετε; Η Ομάδα Ανάπτυξης Βελτιώσεων όχι μόνο χρειάζεται προγραμματιστές vue.js, αλλά επίσης προγραμματιστές PHP, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη λειτουργιών με άλλες δυνατότητες του Joomla 4. Η ομάδα χρειάζεται επίσης άτομα να βοηθήσουν με άλλες εργασίες του έργου, όπως η σύνταξη τεκμηρίωσης και η μετάφραση λειτουργιών. Μάθετε περισσότερα για την ομάδα εδώ.

Περαιτέρω ανάγνωση

Πηγές για τον Media Manager του Joomla 4

 
Κριτικές για τον Media Manager του Joomla 4

 
Πηγές για το Vue.js

profile icon
Μαρία Μπώχερτ

Χρησιμοποιώ το Joomla! από πριν να είναι Joomla!, από τότε που ήταν mambo - κάπου 18 χρόνια. Οπαδός του open source, με βοηθάει πάντοτε να κάνω το επόμενο βήμα. Τα σκυλιά μου, το διάβασμα και η μουσική είναι η άλλη μισή ζωή μου.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας