Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

Με αφορμή μια πρόσφατη αναφορά του Check Point

Με αφορμή μια πρόσφατη αναφορά του Check Point

Σήμερα λάβαμε γνώση μιας αναφοράς του Check Point Research σχετικά με ένα πρόβλημα ασφάλειας που έχει επιλυθεί από το Δεκέμβριο του 2015. 

Πρόκειται για αναφορά με μεγάλες ανακρίβειες που αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη περίπτωση ως τρέχουσα ευπάθεια. Το παρόν κείμενο επιχειρεί να διευκρινίσει το ζήτημα και να διαβεβαιώσει τους χρήστες του joomla ότι δεν πρόκειται για υφιστάμενη ευπάθεια..

Συγκεκριμένα, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί το παρακάτω:

  • Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας με την JMail class.
  • Το αναφερόμενο θέμα αφορά κυρίως την PHP και όχι το Joomla
  • Μια σχετική επίθεση μπορεί να πετύχει μόνον αν χρησιμοποιούνται εκδόσεις PHP και Joomla, χωρίς αναβάθμιση εδώ και 3 χρόνια (οι εκδόσεις PHP 5.4.45, 5.5.29, 5.6.13 και μεταγενέστερες έχουν επιλύσει τη συγκεκριμένη ευπάθεια). Διαβάστε εδώ το σχετικό κείμενο, για την ανάγκη οι ιστοσελίδες να είναι πάντα ενημερωμένες.
  • Εκδόσεις που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα έχουν δημοσιευθεί εδώ και τρία χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2015
  • Το αρχείο που αναφέρεται στην αναφορά του Check Point δεν είναι ένα αρχείο πυρήνα του Joomla, αλλά πρόκειται για ένα αντίγραφο της αρχικής κλάσης που χρησιμοποιεί ο εισβολέας για να αποκρύψει ένα backdoor
  • Τo συγκεκριμένο αρχείο δεν παρακάμπτει την κλαση JMail του πυρήνα του Joomla
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το exploit: 
Tο μοτίβο που περιγράφεται από το Check Point είναι ένα κλασικό - όπου ένας εισβολέας εκμεταλλεύεται ένα πολύ γνωστό ζήτημα ασφάλειας. Το ζήτημα είναι ηλικίας άνω των 3 ετών και προέρχεται από ένα ζήτημα ασφάλειας που εντοπίστηκε στην PHP, και όχι από τον πυρήνα του Joomla. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ:

Χρησιμοποιώντας αυτό το ζήτημα, ένας εισβολέας μπορεί να ενσωματώσει ένα backdoor στον ιστότοπο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλη δραστηριότητα. Προκειμένου να μην μπορεί εύκολα να εντοπισθεί, οι επιτιθέμενοι συχνά χρησιμοποιούν αντίγραφα πραγματικών αρχείων εφαρμογών (στην περίπτωση αυτή αντίγραφο της κλάσης αλληλογραφίας του Joomla) για να ενσωματώσουν τον κακόβουλο κώδικα. Αυτά τα αντίγραφα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ στην κανονική εκτέλεση της εφαρμογής, οπότε δεν υπάρχει καμία "παράκαμψη" όπως ισχυρίζεται στην αναφορά, απλώς χρησιμοποίησαν το αρχείο ώστε να δημιουργήσουν το backdoor.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας