
Joomla 4 και προσβασιμότητα: το web είναι για όλους
- Μαρία Μπώχερτ
- Εμφανίσεις: 4498
Εξ αρχής, στο Joomla προσπαθούμε να κάνουμε το web προσβάσιμο σε όλους γιατί, όπως αναφέρουμε στη Δήλωση Προσβασιμότητας: Η προσβασιμότητα είναι στην καρδιά μας.
Pink Bees
"Και οι χρυσές μέλισσες έφτιαχναν λευκές χτένες και γλυκό μέλι από τις παλιές μου αποτυχίες" - Αντόνιο Ματσάντο
Πάνε χρόνια τώρα που προσφέραμε τη λαμπερή πρώτη μας προσέγγιση στο A11y (accessibility), με το Joomla 1.5 και το Πρότυπο Beez:
Το Beez ήταν τολμηρό, έντονο και πολύ ροζ. Κάλυπτε όλα τα βασικά στοιχεία ώστε οι webmasters να μπορούν να προσφέρουν ένα προσβάσιμο και εντυπωσιακό site για εκείνη την εποχή. Επίσης, ξεκίνησε την ευαισθητοποίηση ώστε να δοθεί προσοχή στα web standards και στους διαφορετικούς τρόπους περιήγησης στο web. Θυμηθείτε ότι εκείνη τη στιγμή το Flash αναπτυσσόταν γρήγορα και σκότωνε το open web.
Ο καιρός πέρασε, κυκλοφόρησε το Joomla 2.5 και το 3, το Beez μεγάλωσε και σοβάρεψε και κατά τη γνώμη μου έγινε πολύ πιο βαρετό 😜 στις εκδόσεις Beez 2 και Beez 3:
Εν πάσει περιπτώσει, διατηρήσαμε όντως το να είναι προσβάσιμο. Στο Joomla το σύνθημά μας ήταν πάντα, να μπορούν όλοι να απολαύσουν τις καταπληκτικές πληροφορίες που πρόσφεραν οι webmasters στους επισκέπτες τους.
A11y στο Joomla 4
Τα πρότυπα προσβασιμότητας εξελίχθηκαν επίσης με την πάροδο των ετών, και εργαζόμαστε σκληρά για τη διατήρησή τους. Να θυμάστε ότι στο Joomla δεν εφαρμόζουμε μόνο πρότυπα, προσπαθούμε επιπλέον να είμαστε καινοτόμοι και να αναπτύσσουμε τολμηρές λύσεις για τα τρέχοντα προβλήματά.
Και αυτό μας οδηγεί στο Joomla 4, οπότε παρατηρήσαμε ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε ακόμη καλύτερο, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση.
Ένα πρότυπο, πολλές καρδιές
Όλα αυτά τα χρόνια, αναγκάζουμε τους χρήστες μας να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικά πρότυπα, ώστε να έχουν μια πιο προσιτή εμπειρία, αλλά είμαστε μια κοινότητα, σωστά; Γιατί να υποχρεωθεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρότυπο λόγω διαφορετικών ικανοτήτων; Έτσι, το πρώτο πράγμα που αποφασίσαμε ήταν να εκδώσουμε το Joomla 4 με ένα μόνο πρότυπο για το backend και ένα πρότυπο για το frontend.
Και τα δύο πρότυπα θα είναι συμβατά με το WCAG 2.1 AA και έτσι όλοι οι τελικοί χρήστες του Joomla θα απολαύσουν την ίδια εμπειρία, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές δυνατότητές τους.
Νέες επιλογές προσβασιμότητας για τους χρήστες backend
Όταν συνδεθείτε στο backend του Joomla 4, μπορείτε εύκολα να βρείτε ένα link για τις επιλογές a11y (accesibility).
Μόλις πάτε σε αυτήν την οθόνη, θα μπορείτε να ορίσετε το πρότυπο ως μονόχρωμο, να επιλέξετε μια έκδοση υψηλής αντίθεσης, να τονίσετε τα links ή να αυξήσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς με ένα μόνον κλικ σε ένα κουμπί-διακόπτη:
Προσεγγίστε εύκολα κάθε ενότητα της σελίδας
Η περιήγηση σε ένα site με ποντίκι είναι αρκετά εύκολη, σωστά; Έχετε δοκιμάσει όμως να φτάσετε σε κάποια ενότητα στο κάτω μέρος της σελίδας μόνο με το πληκτρολόγιο; Μπορεί να γίνει πραγματικά χρονοβόρο, και σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να μην βρείτε τρόπο να φτάσετε στην περιοχή που θέλετε χωρίς ποντίκι.
Στο Joomla 4, αφού ανοίξετε κάποια σελίδα του backend σας, εάν κάνετε κλικ στο πλήκτρο Tab, θα εμφανιστεί ένα popup "Μετάβαση σε" και από εκεί θα μπορέσετε να περιηγηθείτε εύκολα σε όλες τις κύριες ενότητες αυτής της σελίδας.
Πρόσθετες δυνατότητες προσβασιμότητας
Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ωραία, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά για περιστασιακούς χρήστες ή άτομα με πιο συγκεκριμένες ανάγκες. Σε αυτήν την περίπτωση, το Joomla 4 έρχεται με ένα νέο συστημικό πρόσθετο, τις Πρόσθετες δυνατότητες προσβασιμότητας, που παρέχει μερικές επιπλέον βολικές λειτουργίες A11y.
Μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτό το πρόσθετο στο backend και στο frontend του site σας, και θα εμφανίζει ένα αιωρούμενο κουμπί με ωραίες επιλογές.
Με αυτό το πρόσθετο, οι επισκέπτες σας θα μπορούν να:
- αλλάξουν το κείμενο, το μέγεθος και το διάστημα,
- αναστρέψουν τα χρώματα της σελίδας σας,
- ορίσουν μονόχρωμο πρότυπο,
- υπογραμμίσουν όλα τα links,
- μεγαλώσουν τον κέρσορα,
- αποκτήσουν έναν οδηγό ανάγνωσης, για να βλέπουν τι θα διαβάσουν στη συνέχεια,
- ζητήσουν, τέλος, από τον browser να τους διαβάσει τη σελίδα (τα ηχεία δεν περιλαμβάνονται στο Joomla 😜)
Η σκέψη μας είναι στη σήμανση και στα πρότυπα web
Τέλος, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς στο Joomla 4 έχει επικεντρωθεί στο να είναι η σήμανση καλύτερη και πιο κατανοητή από όλους τους browsers της αγοράς (όχι μόνο τους οπτικούς browsers), καθώς και στην απλοποίηση των πραγμάτων, ώστε να είναι εύκολα κατανοητά σε όλους.
Πώς να βοηθήσετε στην υλοποίηση του Joomla 4
Το Joomla είναι ένας οργανισμός που βασίζεται στον εθελοντισμό και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να κάνουμε το web ανοιχτό σε όλους. Αν θέλετε να συμβάλετε στη βελτίωση της προσβασιμότητας στο Joomla 4, θα εκτιμήσουμε ιδιαίτερα τη βοήθειά σας. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Ομάδας Προσβασιμότητας Joomla, στο Portal των Εθελοντών.
Θέλεις να συμμετάσχεις πιο ενεργά στην ελληνική κοινότητα του Joomla; Επικοινώνησε μαζί μας.

Μαρία Μπώχερτ
Χρησιμοποιώ το Joomla! από πριν να είναι Joomla!, από τότε που ήταν mambo - κάπου 18 χρόνια. Οπαδός του open source, με βοηθάει πάντοτε να κάνω το επόμενο βήμα. Τα σκυλιά μου, το διάβασμα και η μουσική είναι η άλλη μισή ζωή μου.