Joomla Tutorials

Οδηγίες & κόλπα

Παραμετροποίηση ή δημιουργία νέας προβολής Ενθέματος

Παραμετροποίηση ή δημιουργία νέας προβολής Ενθέματος

Σε αυτό το tutorial θα ασχοληθούμε με μια σημαντική δυνατότητα του Joomla, την παραμετροποίηση και τη δημιουργία νέας προβολής ενός ενθέματος.
Για τις ανάγκες του tutorial θα χρησιμοποιήσουμε ένα νέο Joomla site έκδοσης 3.6.2 με το πρότυπο Protostar.


Τι σημαίνει παραμετροποίηση προβολής
Κάθε ένθεμα έχει μια συγκεκριμένη προβολή που παρουσιάζεται στον επισκέπτη. Είναι η προεπιλεγμένη μέθοδος προβολής του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο ένθεμα.
Εμείς θα εξετάσουμε τη λογική της παραμετροποίησης αυτής της παρουσίασης ώστε να την φέρουμε στις ανάγκες μας ή να φτιάξουμε μια νέα εναλλακτική προβολή.

Ως παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε ένα προεγκατεστημένο ένθεμα του Joomla, το «Τελευταία Νέα».

Το συγκεκριμένο ένθεμα για όσους δεν γνωρίζουν εμφανίζει μια λίστα τίτλων άρθρων από επιλεγμένες κατηγορίες σε μορφή λίστας (ul).

Εμείς θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε διαφορετικές προβολές του περιεχομένου ώστε εκτός από λίστα, να παρουσιάσουμε τα δεδομένα με διαφορετικούς τρόπους. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Εγκατάσταση του ενθέματος
Από το βασικό μενού επιλογών επιλέγουμε επεκτάσεις και έπειτα διαχείριση ενθεμάτων.

Στην καρτέλα που θα ανοίξει, θα επιλέξουμε το πλήκτρο «Νέο» και από τη λίστα των ενθεμάτων το «Τελευταία Νέα»

Στη φόρμα παραμετροποίησης θα τα αφήσουμε όλα ως έχουν και θα τοποθετήσουμε το ένθεμα στη θέση «position-7», και θα κάνουμε αποθήκευση.

Με τον παραπάνω τρόπο, ενεργοποιήσαμε το συγκεκριμένο ένθεμα ώστε να εμφανίζεται στην δεξιά στήλη του δικτυακού μας τόπου. Καιρός λοιπόν για το δεύτερο κομμάτι του οδηγού μας. Την παραμετροποίηση της προβολής του.

Δομή του Ενθέματος
Κάθε ένθεμα αποτελείται από μια δομή αρχείων και φακέλων τα οποία βρίσκονται κάτω από τον φάκελο «modules» στο root της εγκατάστασης του Joomla.

Μπαίνοντας σε αυτό το φάκελο θα μας παρουσιαστεί μια λίστα με φακέλους. Κάθε φάκελος αφορά ένα εγκατεστημένο ένθεμα.

Εμείς θα χρειαστούμε το «mod_articles_latest» το οποίο όπως καταλαβαίνετε είναι το «Τελευταία Νέα».

Στο φάκελο αυτό, υπάρχουν τα απαραίτητα αρχεία για να “τρέξει” το συγκεκριμένο ένθεμα. Θα συναντήσουμε και ένα φάκελο με όνομα «tmpl» όπου εκεί βρίσκονται όλες οι προβολές επισκέπτη που υπάρχουν για το συγκεκριμένο ένθεμα. Η προεπιλεγμένη είναι η default.php. Κάποια ενθέματα μπορεί να έχουν και άλλες προβολές αλλά σίγουρα έχουν την default η οποία είναι και η προεπιλεγμένη.

Θα μπορούσαμε να «πειράξουμε» απευθείας το συγκεκριμένο αρχείο και να φέρουμε την προβολή στα μέτρα μας όμως αυτό αν και θα έκανε τη δουλειά σωστά θα ήταν μεγάλο λάθος γιατί βρισκόμαστε σε αρχεία του Joomla τα οποία σε μια επόμενη έκδοση μπορεί να αντικατασταθούν από την αναβάθμιση καταστρέφοντας ότι τυχόν αλλαγές θα κάναμε. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μεταφέρουμε τις όποιες αλλαγές στο ενεργό μας πρότυπο το οποίο όπως είπαμε για τις ανάγκες του tutorial είναι το protostar.

Παραμετροποίηση προβολής
Κάνουμε δεξί κλικ στο συγκεκριμένο αρχείο «default.php» και επιλέγουμε αντιγραφή.

Στη συνέχεια γυρίζουμε στο root και πάμε στο φάκελο templates και μπαίνουμε διαδοχικά στο φάκελο protostar > html όπου θα συναντήσουμε την παρακάτω δομή.

Εμείς θα φτιάξουμε εδώ έναν νέο φάκελο με το όνομα του ενθέματος όπως το συναντήσαμε στο φάκελο modules «mod_articles_latest», και εκεί θα επικολλήσουμε το αρχείο «default.php» που αντιγράψαμε πριν.

Στη συνέχεια ανοίγουμε το αρχείο για να δούμε και να φέρουμε την προβολή στα μέτρα μας.

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, υπάρχει ένα UL με κλάση latestnews και μετά αρχίζει ένας βρόγχος όπου επαναλαμβάνει κάθε αποτέλεσμα.

Μπορείτε να “πειράξετε” λοιπόν το HTML κομμάτι και να κάνετε ότι αλλαγές νομίζετε εσείς.

Στο παρακάτω παράδειγμα απλά μετατρέψαμε τη λογική της παρουσίασης από μια λίστα UL σε ένα πίνακα (table).

Αποθηκεύοντας τις αλλαγές ολοκληρώνουμε το κομμάτι της παραμετροποίησης.
Πλέον, το συγκεκριμένο module θα εμφανίζεται με τη μορφή πίνακα!

Δημιουργία νέας προβολής
Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι ακριβώς η ίδια που αναφέραμε στα παραπάνω βήματα, απλά αντί να ονομάσουμε το αρχείο default.php, διαλέγουμε ένα νέο δικό μας όνομα. Για παράδειγμα «table.php».

Με αυτό τον τρόπο δεν πειράζουμε την προεπιλεγμένη προβολή αλλά φτιάχνουμε μια καινούρια. Για να ενεργοποιήσουμε τη νέα προβολή θα πρέπει να πάμε στο ένθεμα που έχουμε βάλει στο site, και συγκεκριμένα στην καρτέλα «Προηγμένα», όπου από την επιλογή Εναλλακτική Σελιδοποίηση αντί για το προεπιλεγμένο (default.php), επιλέγουμε το table.php που μόλις φτιάξαμε.

Έτσι, μόνο στο συγκεκριμένο ένθεμα έχουμε βάλει τη νέα προβολή χωρίς να επηρεάζουμε τη προεπιλεγμένη. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε στο δικτυακό μας τόπο, το ίδιο ένθεμα, με διαφορετικές προβολές.

Στις παρακάτω εικόνες, η πρώτη εμφανίζει το ένθεμα με την προεπιλεγμένη μορφή και στη δεύτερη εμφανίζεται το ένθεμα με τη μορφή πίνακα.

Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και ο μόνος περιορισμός είναι η ίδια σας η φαντασία.

 

Το Joomla! είναι ένα community driven project, και δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη δική μας συνεισφορά.

Πού μπορώ να ενημερωθώ για τις δράσεις της ελληνικής κοινότητας του joomla;

  1. Ιστοσελίδα της κοινότητας
  2. Forum της κοινότητας στο joomla.org
  3. Facebook Group - Γίνε Μέλος!
  4. Joomla! User Group - JUG Athens  - Γίνε Μέλος!

Θέλεις να συμμετάσχεις πιο ενεργά στην ελληνική κοινότητα Joomla; Επικοινώνησε μαζί μας.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας